Nice to meet you

Prevencija – ZOVI SAMO ZOVI

Republika Hrvatska kao dio globalnog i razvijenog svijeta i kao punopravni dio EU, susreće se i sama s trenutnim globalnim trendovima na području ovisnosti koji su svakako izazov za sve dionike koji su uključeni u ovu problematiku. Mladi su izloženi globalnoj kampanji za legalizaciju marihuane i legalno korištenje iste u rekreativne svrhe, susreću se s novim pojavnim oblicima droga koje postaju sve više „dizajnerske“ i još uvijek bilježimo porast  zlouporabe proizvoda koji se koriste kao sredstva ovisnosti kao što su tzv. „spice“ i sl. Izazov za zakonodavce je svakako kako reagirati na sve te pojave, kako nove pojavne oblike droga implementirati u postojeće zakonodavstvo, kako zaštiti zdravlje ljudi od novih i štetnih droga, kako se postaviti i odgovoriti na globalnu kampanju vezano uz legalizaciju marihuane (legalizirati ili ne) i sl. Zdravstveni radnici susreću se s povećanim brojem ovisnika koji pate od dualnih poremećaja, sve veći broj mladih uz ovisnost stvara i psihičke poremećaje  i to postaje sve veći problem. Nadalje,  veliki broj nominalno mladih osoba na supstitucijskoj terapiji stvara socijalni teret  za državu. U većini se radi o osobama koje nisu u radnom odnosu i koje često prodaju terapiju radi namirenja osnovnih životnih potreba. Isto tako, organizacije civilnog društva u posljednjih su 10ak godina napravile zaokret u kvaliteti i opisu svojih usluga za korisnike koji su većinom od opijatskih ovisnika postali politoksikomanski ovisnici s psihičkim poremećajima i sve veći broj udruga se bavi smanjenjem  štete i resocijalizacijom, a opada broj onih koji se bave rehabilitacijom. Uglavnom,  današnji svijet  pun je izazova za mlade, internet generacija naučena je na veliki broj dnevnih informacija i u doba liberalizacije mišljenja zbunjena je, u sve otuđenijem svijetu zatvoreni su u svoju osobu i potrebna im je pomoć.   

Rad i suradnja sa odgojnim Zavodom u Turopolju

Udruga STIJENA RESOC ostvarila je suradnju s odgojnim Zavodom u Turopolju. Odgoni Zavod u Turopolju jedna je od najstarijih penalnih institucija u ovom djelu Europe. Na toj lokaciji Dom je započeo s radom 20. Travnja 1993. godine dolaskom četrdeset maloljetnika iz Okružnog zatvora Zagreb i Okružnog zatvora Varaždin. 

Rad i suradnja s centrima za odgoj djece i mladeži u Gradu Zagrebu – Dugave

Udruga STIJENA RESOC ostvarila je suradnju s centrom za odgoj i mladeži u Zagrebu – Dugave. Cenatr se bavi hospitalizacijom maloljetnih delikvenata i pruža programe i radionice u svrhu unapređenja kvalitete života mladih koji su skrenuli s dobrog puta.

Nice to meet you

Javite nam se:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Adresa

  • Stambena zajednica
    Lonjščina ulica 26A, Zagreb

  • Privremeni ured Udruge
    Heinzelova 66, Zagreb

Telefon

  • Zoran Jelić: 098 171 0450

Bankovni podaci

  • HR7723600001102603610 Zagrebačka banka

  • OIB: 98061022620


Designed by MI design